Doğal Granit
Doğal Granit
Doğal granit yer kürenin milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum süreçlerinde dünyanın derinliklerinde kuvars, feldspat, mika ve başka bir grup kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik nedenlerle yeryüzüne çıkmalarıyla oluşmuş taş kütleleridir.
Doğadaki en sağlam minerallerden biri olan kuvars ve çeşitlerini uygun olarak içlerinde bulundurması nedeniyle aşınma ve çizilmeye karşı dayanıklı çok sert bir yapı kazanan granit, aynı zamanda farklı minerallerin oluşturduğu bir renk cümbüşüne sahip dokusu sebebiyle dekoratif, uzun vadeli ve sağlam bir yapı malzemesi olarak kullanıma imkân vermektedir.
Granit, doğadaki en sağlam yapı malzemesi olması sebebiyle diğer yapay malzemelerde rastlanabilecek dezavantajları olmadığı gibi, sağlıklı ve uzun ömürlüdür.
Çıkarılışı
Granit doğadan bloklar halinde çıkarılmaktadır. Bu bloklar kesim makinesi olan katraklarda kesilerek levhalar haline getirilir. Levhalar ocaktan çıkarılan granit bloğunun ebatlarına göre farklılıklar gösterse de genelde 1,20×2,40 cm üzerindeki ölçülerde olmaktadır.
Granit levhalarının kalınlıklarında genellikle kullanılan ve tercih edilen en boyu 2 cm veya 3 cm olmakla beraber müşterin ihtiyacına ve isteğine göre istenilen kalınlıkta levha üretimi mümkündür.
Hazırlanışı ve çeşitleri
Granit blokları kesilerek granit levhalar yapıldıktan sonra bu levhalar cilalanarak parlak bir yüzey elde edileceği gibi, istenildiği takdirde müşteri talebi doğrultusunda granitin kullanılacağı projeye uygun olarak yakılmış, çekiçlenmiş, kumlanmış veya yarım cilalanmış yüzeyler de elde etmek mümkündür. Plakalardan yapılacak boyut işlemleri müşterinin talebi ve projesi doğrultusunda şekillenir.
Mermer ve Granit Arasındaki Fark Nedir?
Mermer ve granit benzer olmayan oluşum süreçlerine sahiptir. Granit oluşum evresini mermere göre daha geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği çok daha azdır. Mermerin yüzey sertliği daha yumuşak olduğu için leke tutar ve çizilir.
Granit, Mutfak, Banyo, Dış Cephe Ve Benzeri Alanlarda Neden Tercih Ediliyor?
Bir numaralı sebebi doğal bir yapı malzemesi oluşudur. İçinde hiçbir yapay malzeme bulundurmaması insan sağlığı açısından büyük önem arz eder. Evlerin sağlık açısından en önemli yeri olan mutfaklarda, yiyecek ve içeceklerin sürekli temasta bulunduğu tezgahlarda bakteri barındırmaz.
Ayrıca su geçirgenliğinin olmaması ve yüksek ısıya dayanıklı olması; örneğin sıcak bir tencerenin üzerine konulması halinde granitin herhangi bir zarar görmemesi, leke tutmaması, çizilmemesi, bu doğal taşın tercih edilmesinde önemli bir rol oynar.
Ve diğer doğal kayaçlara kıyasla desen ve renk seçeneklerindeki benzersiz çeşitlilik, zevk ve sağlığı bir arada barındıran unsurlarıyla granit, yaşam alanlarımızda kullanmak için iyi bir tercih haline gelir.
Granit Başka Nerelerde Kullanılır?
Binalarda dış cephe kaplamaları başta olmak üzere yer döşemelerinde, asansör iç kaplamalarında ve merdivenlerde tercih edilir. Bunların yanında dekoratif ve süslü bir görsellik sağlayan şömine, bar, masa, duvar, bank, çeşme, ocak başı, mezar yapımı ve döşeme projelerinde de tercih edilir. Yapısı sebebiyle granitin kullanım alanı sınırsızdır.